Monday, March 24, 2008

Radio Kemphaan Wikipedia

'''Radio Kemphaan''' was een zeer kleinschalig radiostation vanaf de Amsterdamse studentenflat de Zilverberg. Het was vernoemd naar de bedreigde vogelsoort de kemphaan die gezichtsbepalend was of is voor Waterland, de streek waarop de Zilverberg mede uitzicht bood. Het station was opgericht als eco-anarchistisch antwoord op de gezelligheid die in de begintijd werd uitgedragen door het al bestaande Zilverberg-radiostation, Radio Vrij Zilverberg. Toen de stations praktisch en in de ether buren bleken te zijn geworden is Radio Kemphaan op uitnodiging ingetrokken bij RVZ en hier op den duur volledig in opgegaan. In de praktijk was Radio Kemphaan alleen te ontvangen in een gedeelte van de Buikslotermeerpolder. De zender is later gebruikt ter ondersteuning van enkele kraakacties in Amsterdam, de meeste programmamakers gingen over naar RVZ.


== Gedichten en punk ==

Het station kwam op 1 april 1979 met programma's in de lucht op 96 MHz. De openingsplaat was Anarchy in the UK van de Sex Pistols. Een van de lijfliederen (''pestplaat'') - een toespeling op ''treiterschijf'' - van het station werd al snel het Indie-origineel van Ik verveel mij zo van Drukwerk. De frequentie wisselde nogal eens door de instabiliteit van de zender. De standaard-frequentie was het laatste jaar 100 MHz. Naast politieke vertogen en literaire voordrachten (een compleet voorgedragen Heet van de naald van Max de Jong bijvoorbeeld, en een optreden van dichteressen van 9-2-5 uit Melbourne, onder wie Jeltje Fanoy) was alternatieve muziek het belangrijkste bestanddeel van de programma's. New wave, punk, progressive jazz en andere genres die niet aan bod kwamen op de Hilversumse radio waren gemeengoed bij Radio Kemphaan. Het station had een tijd regelmatig wereldprimeurs van nederpunk-bandjes, bijvoorbeeld het Culemborgse Pitfall. Het station was verder waarschijnlijk het eerste in Nederland dat aandacht besteedde aan dierenbevrijding.

In het voorjaar van 1981 stierf het station als zelfstandige uitzender van programma's een zachte dood toen bleek dat de ontvangst niet eens meer de gehele Zilverberg bestreek.

== Programmakers/deejays ==

Tussen haakjes de meestgebruikte schuilnaam:
* Peter Scholten (Peter W. Eigert)
* Peter Remmelenkamp (Peter Beuconetti)
* Michaël Vandeursen (Jan Kemphaan)
* André de Raaij (Rob Gerritsen)
* Jack Quarles (Dr. John Fever)
* George Claassen (Jan de Stakingsleider)

No comments: